Поиск по этому блогу

Общее·количество·просмотров·страницы

вторник, 23 июня 2009 г.

LOGHINul - JURNAListii (partea 1)

A venit rindul sa mai scriu si in romana (moldoveneasca, de stat). Apu iaca. Am sa incerc sa folosesc niste elemente mai putin intilnite in presa scrisa de la Chisinau, pentru ca sa fiu intzeles de cel, caruia-i sint adresate aceste rinduri.

Deci. De la un timp incoace fiecare dimineata am o ora de buna dispozitie. Ah, ce misto ma simt. Cel mai interesant, dar si palpitant, pe de alta parte, este faptul ca omor doi iepuri dintr-o aruncatura de privire. Noroc ca am climatizor in birou, altfel trebuia sa caut dus. Rid mult si cu pofta. Rid de prostia unor persoane, care se considera tare priceputi in fotbal. Poate mai bine ar fi cazul sa pling. De fapt e de plins. Dar nu pot - e amuzant-ntzelegi.

Apu iaca. Sa pornim de la Loghinul problemei. Loghinul, care e jurnalist ma trasneste in dimineata zilei de 15 iunie cu o stire bomba. Citez: "Echipa „Sheriff Tiraspol” va intra în posesia medaliilor de campioană naţională la fotbal, ediţia 2008-2009, pe 27 iunie. Festivitatea se va desfăşura la complexul fotbalistic al clubului, după meciul amical susţinut cu o altă premiantă a turneului, „Iskra-Stal Râbniţa”. Fotbaliştii râbniţeni vor fi omagiaţi primii, la finele partidei. Ei au devenit în premieră, în istoria clubului şi a fotbalului moldovenesc, medaliaţi ai campionatului. Echipa este antrenată de Vlad Goian, timonierul-şef al selecţionatei moldovene „Under-19”. „Sheriff” a obţinut în anul curent al şaptelea titlu consecutiv de campioană naţională. În primăvara curentă, ea a devenit şi posesoarea Cupei Moldovei. Partida se va desfăşura pe gazonul renovat unde se vor disputa meciurile din cadrul Champions League". Am incheiat citatul. Integru.

Acu sa incercam sa ne dumerim, ce a avut acest baiat in vedere. O luam pe fraze, ca e mai usor de descifrat:

1. Echipa „Sheriff Tiraspol” va intra în posesia medaliilor de campioană naţională la fotbal, ediţia 2008-2009, pe 27 iunie. Festivitatea se va desfăşura la complexul fotbalistic al clubului, după meciul amical susţinut cu o altă premiantă a turneului, „Iskra-Stal Râbniţa”. - aici e bine. Ma rog, nu ne bagam in stilistica. Fiecare cu stiulul sau. Dar mai departe, mama, ce baiat (jurnalist) de cabinet;

2. Fotbaliştii râbniţeni vor fi omagiaţi primii, la finele partidei. - de unde ai luat, puisor, tu asta. Lumea minca ziarul cind citea si dadea cu degetul in monitorul computerului. Din cite stiu eu, cineva a mers sa-si cumpere altul. Faza s-a produs la Ribnita. Ei nu primesc celebrul ziar trecut de Timp. Ei lasa, ca vine timpul (la cei ca tine virsta vine singura), cresti tu mare si mai afli - cu ajutorul computerului, care este conectat la internet, poti gasi informatia necesara. Da daca mai apesi citeva taste cu cifre la mobil, pe care stiu sigur ca il ai, mai auzi si un glas cu o confirmare mai sigura decit internetul. Dar nu e asta cel mai grav...

3. Ei au devenit în premieră, în istoria clubului şi a fotbalului moldovenesc, medaliaţi ai campionatului. Echipa este antrenată de Vlad Goian, timonierul-şef al selecţionatei moldovene „Under-19”. - aici a mai luat omul o pauza. Asa, ca in viata. Fiecare are o perioada neagra, una alba. Ziceam doar - nu ne bagam in stilistica, vorbim de prostie.

4. FAZA ZILEI DE 15 IUNIE: „Sheriff” a obţinut în anul curent al şaptelea titlu consecutiv de campioană naţională. - da, asta e de plins deja. Fratele meu, intra pe site-ul oficial al clubului, sigur ca cei, care te platesc iti dau si net si consulta cel putin. Ca te faci beteag e una. Ca te platesc ca esti beteag e alta. Doua prostii intr-una. Cred ca stii sa numeri banii si faci diferenta intre cifra 7 si cifra 9. Ei lasa ca titlurile de campioana nu sint bani, e mai greu sa le numeri.

Si pentru a intelege ca nu e greseala de tipar ci scurtcircuit la creier mai rascolim prin analele celebrului Loghinist si gasim un reportaj bomba de la finala Cupei, editia 2008-2009. Sa-i dam citire acestei capodopere. Nu integral, ca nu mai insiram chiar toata prostia ci doar frazele exeptionale. Deci:

"Meciul ca atare a fost unul extrem de interesant în prima repriză, formaţiile făcând schimb de atacuri destul de captivante. În componenţa tiraspolenilor, au evoluat nu mai puţin de opt jucători de culoare care, părea că aveau motoare în loc de inimă şi-i fentau cu multă iscusinţă pe cei de la Dacia. În apărare însă, „lupii galbeni” aveau jucători înalţi care au reuşit să stopeze acţiunile adversarilor, plecând la vestiare la un scor „alb” - 0-0".

Eu unul nu am intzeles nimic. Aici frate tre sa alegi, ori "fentau cu multa iscusinta" unii, deci isi depaseau adversarii, ori "În apărare însă, „lupii galbeni” aveau jucători înalţi care au reuşit să stopeze acţiunile adversarilor". Si ce au jucatorii inalti cu fentele. Aoleu, m-am dumerit, ei fentau cu capul. Asta mai intzeleg eu procedeu. Sa-i vazut Emil Kio. Sau poate, mai am eu o varianta, astea, care sint „lupii galbeni”, si care erau inalti, ii deposedau pe cei cu "motoare în loc de inimă" cu capul, la firul ierbii (ce expresie negioaba, mai sa zic la firul....). Ei, nu mai conteaza.

Cine a fost la meci la sigur a vazut, cum a fost deschis scorul, in varianta autorului "deschis tabela" (sau poate tabelul nominal in institutia, care l-a facut carturar?). Cine nu stie, poate afla tot de acolo. Sa mai citam: "„sheriffii” au deschis tabela prin Bendjamin Balima, care a şutat năprasnic din afara careului de pedeapsă". Cei care au construit stadionul "Zimbru" nu s-au incumetat sa verifice, se vede de la masa presei careul de pedeapsa ori nu. Pacat. L-au dus pe bietul Loghinist in eroare. De fapt, asta tre sa-ti notezi, careul de pedeapsa nu e cel mic (acolo sint 2, unul mai mic si unul mai mare), da cel mare. Ca a fost sutul napraznic, asta da. Te cred. Si nu numai eu.

In fine, incheiem cu un ultim citat: "Acest gol a generat numeroase breşe în apărarea Daciei, care a pornit în goană după egalare. Atacanţii nistreni au încercat să profite de aceste erori trecându-şi în cont ocazii cu duiumul de a marca, dar scorul a rămas neschimbat până în minutul 87, când un alt jucător de culoare al campioanei, Florent Rouamba, a stabilit scorul final de 2-0". Desi nu am intzeles mai nimic, las balta aceasta fraza, ienervant de lunga. Am zis doar ca nu ma bag la stilistica, desi e greu sa-ti inchipui cine este mai degenerat si cine pe cine a gonit. Desi cine a gonit, stim noi, se vede.

In fine, vreau sa-i multumesc Loghinistului pentru clipele vesele generate de capodoperele sale incintatoare (chiar imi cinta inima, nu alta).

Комментариев нет: